Kawa – sposoby parzenia i serwowania w różnych krajach
Kawa – cudowny aromatyczny napój. Pijemy ją rano, pijemy ją w pracy, ze znajomymi w kawiarni… Czas na nazwy naparów kawowych serwowanych w różnych kafejkach w krajach anglosaskich, krajach arabskich, Turcji, Grecji, Austrii.
Kawa – cudowny aromatyczny napój. Pijemy ją rano, pijemy ją w pracy, ze znajomymi w kawiarni… Czas na nazwy naparów kawowych serwowanych w różnych kafejkach w krajach anglosaskich, krajach arabskich, Turcji, Grecji, Niemczech i Austrii z kawą po wiedeńsku na czele. Być może będąc służbowo czy prywatnie w tych krajach napijemy się czarnego naparu.
Sam napój pochodzi z Etiopii, a jej nazwa prawdopodobnie pochodzi od arabskiego słowa kahwa. Na całym świecie możemy ją zamówić używając podobno brzmiących słów: kawa, coffee, caffè, café, Kaffee, kafi, kávé, kàva, καφές.
- ellinikos – (o ellinikos kafes, ο ελληνικός καφές) – drobno mielona kawa po grecku;
- flat white – kawa rodem z Antypodów, podwójne espresso zalane gorący lekiem, płaska na powierzchni (ang. flat);
- flavoured latte – kawa smakowa o pojemności około 380 ml, z czego 350 ml to kawa latte, a 30 ml to syrop – waniliowy, wiśniowy, czekoladowy lub inny;
- frappé – kawa zmiksowana z lodami waniliowymi lub śmietankowymi i opcjonalnie z dodatkiem mleka (popularna w Grecji – φραπέ);
- freddo espresso – greckie określenie espresso z kostkami lodu;
- freddo cappuccino – greckie określenie na zimne espresso przykryte mleczną pianką;
- mocha breve – wariant kawy mocha, gdzie do kawy dodaje się podgrzaną mieszankę mleka i śmietanki (popularna w Ameryce);
- kawa po arabsku, qahwa arabiyya (arab. قهوة عربية) – parzona ze świeżo uprażonych ziaren w miedzianym dzbanku (dalla al-lukma), czasami dodawany jest kardamon, daktyle lub inne przyprawy;
- irish coffee – espresso z dodatkiem whisky, brązowego cukru i bitej śmietany;
- schlagobers – mocna kawa z bitą śmietaną;
- Türk kahvesi – turecka metoda parzenia, gdzie drobno zmielone ziarna są zagotowywane w tygielku, zwykle z cukrem i serwowane w małej filiżance.
Dyscyplina dodatkowa – kawy serwowane w Austrii z najbardziej znanymi kawiarniami w Wiedniu. Dlaczego? Otóż w listopadzie 2011 roku Wiedeńska Kultura Kawiarniana została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO.
- Brauner – brązowa, z niewielką ilością mleka;
- Cappuccino – z dużą ilością mlecznej pianki;
- Einspänner – duża, z dużą ilością bitej śmietany i kakao;
- Fiaker – z rumem lub koniakiem i bitą śmietaną;
- Franziskaner (franciszkanin) – duża czarna kawa z ze spienionym mlekiem i bitą śmietaną;
- Goldener – złota, z większą zawartością mleka;
- Kaffe Sobieski – podwójne espresso z wódką i miodem;
- Kaffee Verkehrt (kawa na opak) – odwrócone proporcje, więcej mleka niż kawy;
- Kapuziner (kapucyn) – czarna kawa z niewielką ilością spienionego mleka i bitej śmietany;
- Maria Theresia – z likierem pomarańczowym;
- Milchkaffee – kawa z mlekiem;
- Mocca Gespritzt – z koniakiem;
- Mokka – mocna mała czarna;
- Melange – kawa rozcieńczana gorącym mlekiem;
- Schwarzer – kawa czarna;
- Wiener Melange – kawa o normalnej mocy z połową szklanki ciepłego mleka i dodatkiem czekolady.
Źródła i inspiracje:
Rodzaje kaw, por. http://www.swistak.pl/poradniki/288-Rodzaje-kaw.html
Rodzaje kaw – która jest królową?,http://www.kawiarniany.pl/2013/05/23/rodzaje-kaw-ktora-jest-krolowa/
Austria i kawa po wiedeńsku: http://kawazmleczkiem.pl/artykuly/numer-5/austria-i-kawa-po-wiedensku/