Kawa – sposoby parzenia i serwowania w różnych krajach

Kawa – cudowny aromatyczny napój. Pijemy ją rano, pijemy ją w pracy, ze znajomymi w kawiarni… Czas na nazwy naparów kawowych serwowanych w różnych kafejkach w krajach anglosaskich, krajach arabskich, Turcji, Grecji, Austrii.

Kawa – cudowny aromatyczny napój. Pijemy ją rano, pijemy ją w pracy, ze znajomymi w kawiarni… Czas na nazwy naparów kawowych serwowanych w różnych kafejkach w krajach anglosaskich, krajach arabskich, Turcji, Grecji, Niemczech i Austrii z kawą po wiedeńsku na czele. Być może będąc służbowo czy prywatnie w tych krajach napijemy się czarnego naparu.

Sam napój pochodzi z Etiopii, a jej nazwa prawdopodobnie pochodzi od arabskiego słowa kahwa. Na całym świecie możemy ją zamówić używając podobno brzmiących słów: kawa, coffee, caffè, café, Kaffee, kafi, kávékàva, καφές.

  • ellinikos – (o ellinikos kafes, ο ελληνικός καφές) – drobno mielona kawa po grecku;
  • flat white – kawa rodem z Antypodów, podwójne espresso zalane gorący lekiem, płaska na powierzchni (ang. flat);
  • flavoured latte – kawa smakowa o pojemności około 380 ml, z czego 350 ml to kawa latte, a 30 ml to syrop – waniliowy, wiśniowy, czekoladowy lub inny;
  • frappé – kawa zmiksowana z lodami waniliowymi lub śmietankowymi i opcjonalnie z dodatkiem mleka (popularna w Grecji – φραπέ);
  • freddo espresso – greckie określenie espresso z kostkami lodu;
  • freddo cappuccino – greckie określenie na zimne espresso przykryte mleczną pianką;
  • mocha breve – wariant kawy mocha, gdzie do kawy dodaje się podgrzaną mieszankę mleka i śmietanki (popularna w Ameryce);
  • kawa po arabsku, qahwa arabiyya (arab. قهوة عربية) – parzona ze świeżo uprażonych ziaren w miedzianym dzbanku (dalla al-lukma), czasami dodawany jest kardamon, daktyle lub inne przyprawy;
  • irish coffee – espresso z dodatkiem whisky, brązowego cukru i bitej śmietany;
  • schlagobers – mocna kawa z bitą śmietaną;
  • Türk kahvesi – turecka metoda parzenia, gdzie drobno zmielone ziarna są zagotowywane w tygielku, zwykle z cukrem i serwowane w małej filiżance.

Dyscyplina dodatkowa – kawy serwowane w Austrii z najbardziej znanymi kawiarniami w Wiedniu. Dlaczego? Otóż w listopadzie 2011 roku Wiedeńska Kultura Kawiarniana została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO.

  • Brauner – brązowa, z niewielką ilością mleka;
  • Cappuccino – z dużą ilością mlecznej pianki;
  • Einspänner – duża, z dużą ilością bitej śmietany i kakao;
  • Fiaker – z rumem lub koniakiem i bitą śmietaną;
  • Franziskaner (franciszkanin) – duża czarna kawa z ze spienionym mlekiem i bitą śmietaną;
  • Goldener – złota, z większą zawartością mleka;
  • Kaffe Sobieski – podwójne espresso z wódką i miodem;
  • Kaffee Verkehrt (kawa na opak) – odwrócone proporcje, więcej mleka niż kawy;
  • Kapuziner (kapucyn) – czarna kawa z niewielką ilością spienionego mleka i bitej śmietany;
  • Maria Theresia – z likierem pomarańczowym;
  • Milchkaffee – kawa z mlekiem;
  • Mocca Gespritzt – z koniakiem;
  • Mokka – mocna mała czarna;
  • Melange – kawa rozcieńczana gorącym mlekiem;
  • Schwarzer – kawa czarna;
  • Wiener Melange – kawa o normalnej mocy z połową szklanki ciepłego mleka i dodatkiem czekolady.

Źródła i inspiracje:

Rodzaje kaw, por. http://www.swistak.pl/poradniki/288-Rodzaje-kaw.html

Rodzaje kaw – która jest królową?,http://www.kawiarniany.pl/2013/05/23/rodzaje-kaw-ktora-jest-krolowa/

Austria i kawa po wiedeńsku: http://kawazmleczkiem.pl/artykuly/numer-5/austria-i-kawa-po-wiedensku/

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *