25 July 2022
Kłopotliwe nazwy kulinarne – kuchnia francuska
Kuchnia francuska – kłopoty z wymową
W ciągu roku wiele osób wyjeżdża służbowo za granicę. Również w czas wakacji coraz częściej i więcej jeździmy po świecie. Przy okazji kosztujemy różnych potraw. Czynimy to też oczywiście w kraju, gdy zamawiamy potrawy o różnych obcobrzmiących nazwach.
Zamawiając potrawy czy napoje w restauracjach – najczęściej z kuchnią francuską – mamy niekiedy kłopoty z poprawnym ich wymówieniem. Części z nas wydaje się, że wymawiamy je poprawnie. Jednak tak nie jest. Słyszymy czasami błędne wymowy „krosant” „fonde”, „fłaje gras” czy „krem bruje”.
Przykłady nazw składników i potraw
Dla przypomnienia, podaję dwadzieścia nazw potraw czy składników, które również w Polsce można dostać czy skosztować. Umieściłem je w porządku alfabetycznym.
Aioli jest francuskim zimnym sosem (emulsja na bazie majonezu i czosnku). Właściwą wymową tego sosu jest [ajoli].
Anchois, czyli serdele, są małymi tłustymi rybkami sprzedawanymi jako filety. Poprawna ich wymowa to [ãszua].
Bouillabaisse jest prowansalską zupą rybną, która w wymowie brzmi [bujabes].
Brioché czyli słodka, drożdżowa bułka, którą wymawiamy jako [brijosze] z akcentem na ostatnią sylabę.
Camembert jest francuskim miękkim serem podpuszczkowym, produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Jego nazwa pochodzi od wsi Camembert, gdzie w 1791 r. opracowano recepturę produkcji tego sera. A wymawiamy go [kamąber].
Crème brûlée jest popularnym deserem waniliowym, z karmelową skorupką na wierzchu. jego poprawna wymowa to [krem brjule].
Croissant rogalik z ciasta francuskiego, którego nazwę wymawiamy [kruasã] lub [krłasą].
Coq au vin jest kogutem duszonym w czerwonym winie, w brzmieniu [kok-o-wę].
Croquembouche to nazwa francuskiego deseru, którą wymawiamy [krokembusz].
De volaille to panierowany i smażony kotlet z piersi z kurczaka nadziewany masłem z przyprawami. Jego nazwę wymawiamy [dewolaj].
Filet mignon – stek z polędwicy wołowej, że nazwę tej potrawy wymawiamy [file minion].
Foie Gras (fr. dosłownie tłusta wątroba) – znanym też pod nazwą pasztetu strasburskiego – jest słynnym pasztetem z gęsich wątróbek. Wymawiamy jako [fła gra].