Kawa – sposoby serwowania w stylu włoskim i francuskim
Dla niektórych z nas samo słowo kawa pociąga za sobą aromat i zapach, a poranna kawa jest nieodzownym rytuałem.
Do większości języków europejskich nazwa tego lubianego na całym świecie napoju trafiła za pośrednictwem włoskiego słowa caffè, W języku francuskim i w hiszpańskim istnieje bowiem słowo café, w niemieckim ‒ Kaffee, w angielskim ‒ coffee, po arabsku kahwa, w czeskim ‒ kàva, w duńskim ‒ kaffe, w greckim ‒ kafes (καφές), w kongijskim kafi, w węgierskim ‒kávé,
Oto przykłady nazw włoskich i francuskich naparów kawowych, które spotkamy w wielu kawiarniach – głównie w Europie.
- americano – kawa parzona w ekspresie z podwójną ilością wrzątku (dolewanego w celu jej rozcieńczenia), która smakiem przypomina nieco kawę filtrowaną;
- bicerin– napój z espresso, czekolady i śmietanki rodem z Turynu, podawany w małym okrągłym kieliszku
- café allange – francuska nazwa espresso, czyli mocny napar podawany ze szklanką zimnej wody;
- café au lait – kawa z mlekiem;
- café brûlée – bardzo mocny napar z warstwą skarmelizowanego cukru z dodatkiem śmietanki;
- café brulot – bardzo mocny napar z przypalonego ziarna kawy z dodatkiem przypraw korzennych i winiaku;
- café con leche – tzw. meksykański sposób parzenia kawy, czyli mocna esencja uzupełniona wrzącym mlekiem;
- café corretto – czarna kawa z dodatkiem likieru lub grappy, serwowana w szklaneczce;
- café creme – kawa o normalnej mocy, z dodatkiem niewielkiej warstwy śmietanki, podobnie jak w kawie espresso;
- café frappé – kawa zmiksowana z lodami waniliowymi lub śmietankowymi
- café fredolo – mocna czarna kawa z dodatkiem lodu, podawana w małej szklaneczce;
- caffè – włoska nazwa espresso, pita zazwyczaj przy barze na stojąco
- caffè latte – kawa składająca się w połowie z kawy o normalnej mocy i w połowie z ciepłego mleka;
- caffè lungo – napar słabszy od espresso (większa ilość wody);
- cappuccino – kawa z dodatkiem spienionego mleka (może być posypana czekoladą);
- café noisette – rodem ze Szwajcarii, espresso w szklaneczce z bitą śmietaną i wiśniówką;
- con panna – espresso z porcją ubitej śmietanki;
- café serve – mocna czarna kawa, podawana bardzo wcześnie rano;
- caffè shakerato – napój kofeinowy przygotowany w shakerze z kawy, lodu i mleka;
- caffèalla valdostana (wł), Café à la valdôtaine (fr.) – czarna kawa mieszana z czekoladą, winem, wódką lub mocnym likierem i przyprawami korzennymi. Tradycyjnie serwuje się ją narciarzom w Val d´Asta;
- demitasse – francuskie określenie małej czarnej, czyli filiżanki kawy o pojemności ok. 100 ml;
- parzona w małym tygielku
- espresso – kawa parzona metodą espresso (porcja o objętości około 40–50 ml);
- espresso doppio – podwójne espresso;
- espresso café mocha – porcja espresso, porcja gorącej czekolady oraz gorącego mleka, tworzące w szklance wyraźne warstwy;
- espresso macchiato – porcja kawy espresso z dodatkiem jednej lub dwóch łyżeczek spienionego mleka;
- espresso ristretto – gęste espresso uzyskiwane przez wcześniejsze wyłączenie ekspresu ciśnieniowego;
- espresso roasts – kawa parzona z dodatkiem mlecznej pianki, podawana z dodatkami (np. migdały, cynamon, czekolada, kardamon, wanilia);
- freddo – espersso na zimno (na gorące espresso dodaje się kostek lodu i odrobinę winiaku lub grappy)
- latte macchiatto – porcja kawy espresso wlana bezpośrednio do szklanki mleka zagotowanego na parze;
- mocha – kawa espresso z mlekiem i domieszką kakao lub czekolady;
- romano – porcja espresso serwowana ze świeżą skórką z cytryny, której końcówka umoczona jest w kawie;
Źródła i inspiracje:
Rodzaje kaw, por. http://www.swistak.pl/poradniki/288-Rodzaje-kaw.html
Rodzaje kaw – która jest królową?, http://www.kawiarniany.pl/2013/05/23/rodzaje-kaw-ktora-jest-krolowa/